Ana Radojević GlibetićAna Radojević Glibetić |

Данас је Дан рудара

Рудари у Србији данас традиционално прослављају свој празник – Дан рудара, који се обележава у знак сећања на побуну рудара у Сењском руднику 6. августа 1903. године.

Основни захтеви штрајкача тог шестог августа били су бољи услови рада и веће зараде, протести су трајали девет дана, а рудари су се изборили за бољи положај и скраћење радног времена.

У Србији ради око 30.000 рудара а просечна зарада је 116.000 динара.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић упутила је данас честитку свим рударима истичући им захвалност на марљивом раду и преданости професији без које се не може замислити напредак и развој друштва.

Она је између осталог истакла да угаљ чини највећи део у производњи руда.

„У последњих десет година у рударски сектор је инвестирано преко 4,3 милијарде евра углавном страних инвестиција. Укупна производња руде свих минералних сировина прошле године је била више од 100 милиона тона, од чега се највећи део се односи на експлоатацију угља“.

Поводом Дана рудара искрене честитке рударима, њиховим породицама и свим запосленима у рударској индустрији упутио је Милан Ђорђевић председник Синдиката радника ЕПС-а, путем друштвених мрежа.

У Рударском басену „Колубара”, највећем огранку Акционарског друштва „Електропривреда Србије” , запослено је 11.117 радника. Највећи број запослених, 6.373, ради у организационој целини „Површински копови” и они су стуб производње компаније. У „Преради” је запослено 1.380 радника, у „Металу” 1.787, у „Пројекту” 84 и Дирекцији 1.493 запослених.