ПравеПраве |

O Тесли и Пупину сједињеним у вери и српству пред лазаревачком публиком (ВИДЕО Пруга ТВ)

Алекаснадар Гајшек власник издавачке куће „Агапе“ и Александра Нинковић Ташић аутор књига „Нова реформација: од физичке до духовне реалности Михајло Пупин“, „Аутобиографија Николе Тесле и Михаила Пупина“, „Звездобројци“ и др. представили су се у уторак пред многобројном лазаревачком публиком у свечаној сали библиотеке „Димитрије Туцовић“. Догађај је уприличен у организацији удружења „Нешто лепо и корисно“.

Председница Образовно-истраживачког друштва “Михајло Пупин” у Београду, Александра Нинковић Ташић, 10 година трагала је за документацијом Пупина и сакупила 30.000 докумената, а како сама каже, сваки од папира води до части, доброте и труда да се  учини нешто за опште добро свог народа.

У свом изузетно емотивном говору Александра је дочарала Пупинову и Теслину сједињеност у вери и српству.

Звездобројци су одломци о одрастању из биографија Миланковића, Тесле и Пупина. Звездоброј је стара српска реч која се могла чути у Врању и његовој околини. Значи надарено дете – оно које гледа у звезде.

О издањима куће „Агапе“, али и о томе како је упознао и касније се зближио са, како сам каже, у том тренутку најмудријим живим Србином, Владетом Јеротићем,  говорио је Александар Гајшек, аутор и уредник преко 400 епизода емисије Агапе на РТВ Студију Б, као и  последњег интервјуа са његовом светошћу патријархом Павлом.