Ana Radojević GlibetićAna Radojević Glibetić |

“Дани Италије какву још нисте упознали” и постхумна изложба фотографија Немање Богдановића (ВИДЕО Пруга ТВ)

Центар за културу Лазаревац у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду представља “Дане Италије какву још нисте упознали” од 21. фебруара до 4. марта 2023. године.

Италију какву још нисмо упознали приказао нам је Немања Богдановић, млади архитекта који нас је нажалост прерано, изненада, напустио у мају месецу 2021. у 34. години живота.

Током десетак година путовања Италијом, посетио је 18 италијанских регија, обишао више стотина места, а боље истражио чак сто десет, при чему је прешао око 30 хиљада километара. Знаменитости, свакодневицу и незаобаравне тренутке у Италији, овековечио је мобилним телефоном у више хиљада фотографија.

Снежана Богдановић, мајка преминулог аутора, приближила је посетиоцима личност свог сина представивши га као љубитеља путовања, фотографије, лепота Италије из чега се и изродила изложба „Италија какву још нисте упознали“.

Одабир фотографија представљених на овој изложби приказује Италију, земљу изузетне лепоте са 58 локалитета на листи светске баштине Унеско, виђену очима српског фотографа.

Немања Богдановић рођен је у Аранђеловцу у којем је завршио основну и средњу школу. Током школовања, учествовао је на бројним такмичењима на којима је награђен са 22 дипломе. У Београду је завршио Архитектонски факултет. Говорио је немачки, француски, енглески и италијански језик. Занимао се и за уметност и друштвене науке, а фотографијом је почео да се бави на првој години студија. Пропутовао је Европу из које је такође донео велики број фотографија. Занимали су га и родослови фамилија, али резултате истраживања својих Богдановића није стигао да објави.

Изложба ће трајати до 4. марта 2023.

Након отварања изложбе отпочео је програм ревије савременог италијанског филма документарним филмом”1200 километара лепоте” / 1200 km di bellezza (2016). Пројекције су такође и у четвртак 23. у 20ч “Није ме брига” / Me ne frego! (2014) – документарни, у уторак 28. фебруара у 18ч Усамљени јунак / Intrepido (2013) -играни, као и у четвртак, 2. марта, у 18.00 ч Анђео милости / L’accabadora (2015) – играни филм.