Ana Radojević GlibetićAna Radojević Glibetić |

Штаб потврдио да је мушкарац из Лазаревца заражен корона вирусом (ВИДЕО)

На конференцији за медије која је одржана након 13. седнице Штаба за ванредне ситуације ГО Лазаревац, потврђено је да је регистрован први случај корона вируса у Лазаревцу. Реч је о седамдесетогодишњем мушкарцу, који се тренутно налази на одељењу КБЦ „Драгиша Мишовић“ у Београду.

Др Јован Милојевић директор ДЗ „Др Ђорђе Ковачевић“ обраћајући се јавности, рекао је да је у петак 20. марта код једног мушкарца из Лазаревца изолован корона вирус Covid 19.

„Он је у стабилном здравственом стању. Преведен је на КБЦ „Драгиша Мишовић“ на даље лечење. Пацијент се јавио у петак 20. марта у лазаревачки Дом здравља, односно у изолцаију, где је прегледан због високе температуре, кашља и свих других симптома који прате ову инфекцију, где је констатована обострана упала плућа и пацијент је одмах упућен на инфективну клинику. Морам нагласити да је пацијент имао и још неке додатне здравствене проблеме, као што је повишен крвни притисак и хронично обољење јетре, што се свакако сматра за додатне факторе ризика. На Инфективној клиници су предузете адекватне мере, пацијент је збринут и тренутно је у стабилном здравственом стању“, рекао је др Милојевић.

Милојевић је додао да је пацијенту 22. марта потврђено да је вирус Covid 19, a јутрос је стигла потврда Градског завода за јавно здравље.

Он је додао да је хигијенско-епидемиолошка служба провела комплетну анкету и истраживање свих лица која су била у контакту са оболелим у претходних 28 дана, а пре свега мисли се на медицинске раднике, као и чланове породице који су у самоизолацији. Службе и даље раде на утврђивању контаката које је заражено лице имало са другим људима.

„То се ради из превентивних мера, али морам нагласити да нема места за панику, јер је епидемиолог дао прецизну информацију за то шта то значи ризичан или близак контакт. Близак контакт је растојање мање од једног метра, а нарочито ризично ако је пацијент кашљао или кијао. Сматрамо да ћемо свим мерама, које је предузела наша хигијенко-епидемиолошка служба имати правилно праћење, а сваки случај, па и најмања сумња, биће послат на инфективну клинику и тестиран. Што се тиче здравствених радника који су били у контакту са њим или са члановима његове породице, констатовано је да нису у групи ризика, тако да ће само једна колегиница бити тестирана на Covid 19“, објаснио је доктор Милојевић.

Изолација Дома здравља у Лазаревцу од вечерас ради 24 сата, као и кол центар. 

До данас се у тријажни центра Дома здравља јавило 239 лица, 228 људи је посалто у самоизолацију, 10 упућено не инфективну клинику, од чега је 9 негативо и 1 позитивно тестиран.

Председник општине Бојан Синђелић рекао је да се десило оно чега су се сви прибојавали.

„То је на неки нечин неодговорност поменутог лица које се јавило тек 20. 03, лице старије од 65 година. Све ово је продукт те неозбиљности која је претходних дана условила све ово“, рекао је председник општине и Комадант штаба, апелујући да се поштују мере Владе републике Србије о понашању за време ванредног стања и пропсианим мерама.

Штаб за ванредне ситуације донео је на данашњој седници и одлуку да се Епископу Шумадијском г. Јовану упути апел да се заложи да свештенство на подручју ГО Лазаревац у богослужењима и парохијском животу, поступа у свему према упутствима и мерама државних и медицинских органа које су усмерене на сузбијање вируса COVID-19, а нарочито да поступа по забрани окупљања петоро лица у затвореном простору, мерама о просторној дистанци и уласку у домове верника, а све у циљу очувања здравља и свештенства и парохијана и грађана уопште.

Штаб је донео и закључак да се у складу са расположивим дезифенкционим средствима настави са дизифенкцијом улаза у стамбене зграде, објеката Дома здравља „Др Ђорђе Ковачевић“, Полицијске станице, Ватрогасне станице, јавних општинских предузећа и улица. О спровођењу закључка стараће се Јавно предузеће за комуналну привреду „Лазаревац“.