ПравеПраве |

Трагедија у Лајковцу која је потресла целу Србију

Трагичан догађај у коме је живот изгубио млад човек Бранко Јевросимовић (44), отац и супруг из Јабучја код Лајковца, и неправда која је уследила, потресле су мештане ове општине, али и целу Србију.

О овом трагичном догађају писао је и Веселин Јевросимовић, председник компаније “Comtrade”, Бранков блиски рођак. Његов текст преносимо у целости:

“Бранко Јевросимовић (44) био је ожењен и отац двоје деце.
Бранко је син мог брата од стрица, близак рођак, живео је у селу Јабучје и радио у предузећу Колубара.

У суботу, 13. јула 2024, Бранко је трагично изгубио живот на путу Лајковац-Скобаљ, километар од своје куће, док је својим аутом, Пунтом, ишао на посао.
На његов аутомобил великом брзином, под дејством алкохола (1,76 промила) и са пробном возачком дозволом, налетео је В.М. (26).

Одмах након судара, В.М. позива свог оца, професора у основној школи у Лајковцу, који долази по њега и беже са места несреће, остављајући Бранка заглављеног у аутомобилу на екстремно високој температури, не пружајући му помоћ.

У оближњем дому здравља, где мајка осумњиченог ради као медицинска сестра, В.М. изјављује да сем мале огреботине на његовом лицу нема више повређених. На основу те информације, екипа Хитне помоћи која је кренула на место несреће прекида интервенцију и враћа се у исти дом здравља, чиме се губи додатно драгоцено време за пружање помоћи Бранку.

Након сат и по времена, ватрогасци извлаче Бранка из олупине и возе га у болницу у Ваљеву, где је на хируршком столу подлегао повредама услед унутрашњег крварења.

Након извесног времена, полиција хапси осумњиченог и установљава му 1,76 промила алкохола у крви, одређују му притвор, медјутим након судијске одлуке пуштају га након 24 сата.
Судија га, из необјашњивог разлога, пушта на слободу, а тужилац суда у Убу не користи своје право на жалбу, иако је оптужени починио више кривичних дела са смртним исходом:

  1. Брза вожња под дејством алкохола са смртним исходом.
  2. Бежање са места несреће.
  3. Непружање помоћи повређеном.
  4. Обмањивање службеног лица
  5. Утицај на сведоке и доказни поступак …

Синоћ је, од туге, преминула и Бранкова баба (92), моја стрина, тако да је ова трагедија до сада однела два живота.

Срамна и бестидна одлука судије и тужиоца за пуштање убице на слободу је донешена уз образложење да
“не постоји опасност од понављања дела и не постоји опасност од утицаја на сведоке”.

Отац убице, професор у основној школи који као просветни радник треба да буде пример и узор деци, по доласку на место несреће не пружа помоћ повређеном Бранку који, заглављен у олупини, моли за помоћ и тражи гутљај воде.
Он и његов син безобзирно се окрећу и беже са места несреће.

Епилог ове трагичне приче су два изгубљена живота и убица који је на слободи.

Тражимо правду за Бранка, и његову породицу, као и да се испита улога судије и тужиоца на основу чега су пустили убицу да се брани са слободе, поготово што суд на Убу и није био надлежн јер категоризација учињеног дела са смртним ишодом потпада под виши суд у Ваљеву.